mandag 20. oktober 2008

Men...hvorfor har de ikke astma?


Jeg har tenkt litt, og etter mye om og men, har jeg kommet fram til en konklusjon: Ingen amerikansk tenåringsfilm eller TV-serie har NOENSINNE fremstilt andre enn "nerder" og "tapere" som astmatikere!

Måtte den pene, blonde "cheerleader"-aspiranten noen gang ta en pause fra den ivrige treningsmontasjen (med livlig musikk av Blink 182 i bakgrunnen), på grunn av tung pust? Har du noen gang sett en av de høye, lærjakkekledde, maskuløse og muskuline fotballspillerne, som bare fikk stipend fordi de kunne slå andre individer av samme sort hardt i hjelmen på fotballbanen, bruke inhalator eller kjempe en intens kamp mot hvesingen for annen hver setning han hadde som mål å få ut av munnen? NEI! Astma addert med amerikansk film, resulterer alltid utelukkende i noe som ligner på den sjarmerende unge herren du ser til venstre for denne teksten. Alltid. 

Dette fører til en voldsom stereotypisering, ikke bare av nerder, men også av astmatikere! Vi er ikke alle - uansett hva Disney Channel har å si om saken - sengevætere med tilsynelatende store snakkevansker i nærheten av det motsatte kjønn, og et alt for godt forhold til våre mødre og datamaskiner. De fleste, om ikke alle, astmatikere er faktisk sosialt oppegående mennesker, med en IQ på akkurat passe nivå, hverken mer eller mindre, og vi (ja, for jeg går ut i fra at jeg snakker for alle) er mektig lei av denne stadig negative fremstillingen av astmatikere i underholdningsmediene. Vi vil se Cory, Nathan, Zoey eller Lynn unnskylde seg blygt, sette en pusteduppedings som bråker noe helt sinnsvakt når du puster gjennom den til leppene, og INHALERE SOM BARE FYFABIAN!!!

Hvis ikke, kan det godt være vi går til protest. Kanskje vi til og med tar med oss plakater med fengende slagord på. "Astma for alle!", "Astmatikere er også kule!" eller "Alle barna hadde astma, unntatt Brett, fordi han var med i den gjengen som ikke ble banket opp på daglig basis under matpausen!" er gode alternativer.

Jeg går alene om jeg må...

Lufta, og restriktert tilgang på den, er for alle!

Ingen kommentarer: