tirsdag 21. oktober 2008

Bare døde fisk følger strømmen!

Jeg blir så oppgitt over flokkdyret "ungt menneske", gjerne referert til som "ungdommen nå til dags". Makan til paradoksal skapning skal du lete lenge etter. 

Uansett hvilket sosialt nettverk jeg klikker meg inn på her på verdensveven, støter jeg på et ungt, allvitende individ, som har helt klare, og utelukkende korrekte, syn på tingenes tilstand (gjerne utbrodert med et par fjonge smileikoner, og/eller bilder av dette samfunnsbevisste vesen i forskjellige interessante positurer), og vedkommendes selv-forfattede beskrivelse av sin person formidler alltid ett av to alternative budskap:

Enten er poenget å utbrodere for hele verden omfanget av ens vennekrets, og hvor mye nevnte venner betyr for en, antallet idrettsaktiviteter man bedriver, hvilken ungdomsvennlig artist man liker best og i hvor stor grad man er innehaver av et kunstnerisk talent (her måles talent i antallet hjerter dannet av "<" og "3" man klarer å presse inn i én profiltekst)...

...eller så skal individet ta fullstendig avstand fra alt som heter "mainstream", og egentlig bare gjøre det stikk motsatte av det den førstnevnte typen "ungt menneske" gjør. Dette resulterer gjerne i profiler hvis eneste farge er svart, og profiltekster som viser en generell avsmak for mennesker hvis profiler ikke er svarte og ikke inneholder profiltekster som uttrykker avsky mot mennesker uten svart profil. Det skal også nevnes at vedkommende hører på veldig orginal og alternativ musikk, og i så måte skal det skrives fargerike (ja, for her er det tillatt) ARTISTLISTER!

Den første typen profil er den man hyppigst støter på (ergo er dette den profilen vi kan definere som "mainstream"), men den andre kategorien tar innpå mektig fort!

Og det er dette paradokset som irriterer meg! Antallet svartkledde, alternative, forøvrig oppegående menneskene, som så veldig gjerne vil være orginale og kjøre sin egen stil, øker for hver dag som går, men disse hevder likevel, alle som en, at patenten er deres, og at dette imaget overhodet ikke er en del av en hovedstrøm; en "main stream". 

Det er LOV å være pubertal, for all del, men det er også lov å ha et reflektert syn på sin egen tilværelse, folkens! Av og til må man innrømme for seg selv at vi alle er flokkdyr, og at alle følger en eller annen stor strøm! Det gamle Egypt oppstod ikke rundt en liten sideelv, men rundt Nilen! Det er ikke orginalt å være anti-mainstream, det er bare å følge en annen, og nesten like stor, imagestrøm. En gruppe på ti svartkledde og sminkede black-metallere som refererer til seg selv som "individualister" i et intervju med lokalavisen, er i seg selv vitne om hvorfor denne orginalitetsmentaliteten er basert på et feilaktig syn på menneskets natur. 

Skal man se på det rent praktisk, så finnes det ikke noe "orginalt"; det finnes bare plagiater og fortolkninger av allerede eksisterende normer. 

Min oppfordring til deg, som et ungt og forvirret sort får, er derfor: vær deg selv, men ikke gjør det til et så jævlig stort poeng at du mister grepet, og ender opp som alle andre.


Og for all del, ta alt (dette innlegget inkludert) med en klype salt eller to.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tjhm, dog jeg må si du har en del poenger den gjengse mid-pubertale nettbruker kunne hatt godt av å få med seg, skjønner jeg ikke hva det er som gjør at du føler du må lange ut i så stor grad...

...hvis der i deg ikke bor den lille kime av ånd til å skape noe bedre. Et veldesignet og reflektert bloggernes utopia, der enhver kommentar er smykket med nitidighetens vakreste ordskatter, der argumentene ikke settes på trykk før de holder vann, og der konkurranser der man kan vinne hår-extensions er drevet ut med lut og trestaker.

Finner du mening i teksten, vil det nok varme deg å høre at hjulene allerede er satt i gang. Jeg skal nevne bloggere som:
feil.blogg.no
arkivet.blogg.no (tankespot.blogspot.com)
africanqueen.blogg.no
hundrings.blogg.no
filosofaen.blogg.no
vebjqrn.blogg.no
...og med dette utelater jeg mange. Som meg selv.

Kom, for bordet er dekket.

Lage sa...

Jeg er glad i å lange ut! Denne bloggen er en lange-ut-blogg. Hurra!

Tulipan sa...

I he fargerik musikkliste. <3