lørdag 25. oktober 2008

Hvorfor stille klokka, når man er lykkelig om sommeren?

Som mange sikkert har fått med seg, er det meget snart (klokken 02:00 i natt) tid for å stille klokka en time tilbake, og dermed tre ut av sommertid, og inn i normaltid. Og i den forbindelse har jeg lurt på en ting: hvorfor gjør vi i det hele tatt dette, og hvorfor tredde vi ut av den normale tiden i utgangspunktet? 

Svaret fant jeg etter en INTENS google/wikipedia-session, og ble meget overrasket over min nyervervede kunnskap! 

Det viser seg nemlig at denne noe sære skikken faktisk IKKE skyldes forlengst avdøde mesopotamiske greker-astronomologers glupe ideer om stjerner, planeter og faenskap generelt (hvilket jeg hadde håpet på), men heller et generelt håp hos bønder og arbeidere om å få slippe mørkearbeid (må ikke forveksles med svart arbeid). Ordningen med å vike vekk fra normaltiden (Normaltid er den offisielle klokketiden i et område, og Norges offisielle normaltid tilsvarer den mellomeuropeiske tiden [GMT+1]) med en hel TIME ble først innført i Tyskland i 1916, men siden dette var under krigen, og britene derfor ikke hadde råd til å bli tatt på senga i skyttergravene av kjempevåkne tyskere med én time ekstra søvn innabors, innførte Storbritannia ordningen like etter. Senere har det bare ballet på seg, og nå er det bare Island som ikke har sommertid i hele Europa. 

I USA stiller de ikke klokka tilbake før 2. November!!! WOW!!!!!!!

Det å vike vekk fra normaltiden en gang i året er heller ikke en skikk som MÅ utøves hvert år til faste tider, men mer et fleksibelt alternativ vi benytter oss av i vår del av verden (den tempererte sonen) for å maksimalt utbytte av dagslyset. Dato og klokkeslett for den massive klokkesynkroniseringen kan endres eller innstilles av regjeringen i sitt respektive land etter ønske. 

I tropiske land varierer dagene så lite lysmessig, at det ikke tjener noen hensikt å ha en slik ordning i det hele tatt.

Her er en morsom regel du kan bruke hvis du er i tvil om du skal stille klokken frem eller tilbake: SIKT PÅ SOMMEREN!!!
Dvs. at du stiller klokka en time frem (mot sommeren som kommer) om våren, og en time tilbake (mot sommeren som var) om høsten.

Ingen kommentarer: